Nuorikkokasvatus

Nuorikkokasvatus alkaa, kun emountuvikot saapuvat untuvikkoautolla Ruotsin Aviagen SweChickiltä kuoriutumista seuraavana päivänä. Aviagen on jalostusyritys, jonka broilerirotua Ross 308 on käytetty vuoden 2014 lopusta saakka yleisemmin Suomessa.  Jalostusmateriaalin valinta perustuu parhaimpiin geneettisiin ominaisuuksiin ja laatuun usealla eri osa-alueella, jotta saataisiin paras broileriemo ja broileri. Näihin ominaisuuksiin kuuluvat optimaalinen kasvu, elävyys sekä tuottavuuden ja lihanlaadun parantaminen.

Nuorikkotilalla kanat ja kukot kasvatetaan erillään lattialla, jossa kuivikkeena käytetään esimerkiksi turvetta. Nuorikot syövät rehunsa lattialta, jonne se levitetään heittoruokkijoilla. Veden linnut saavat nippalinjoista. Nuorikoilla on käytössä sekä ritilöitä että orsia, joissa ne pääsevät kiipeilemään ja istumaan. Kun nuorikot ovat noin 18 – 19 viikon ikäisiä, kokenut siirtoryhmä lastaa ne rekkaan, jossa ne kuljetetaan munittamoihin. Siirron jälkeen nuorikkohallit tyhjennetään, pestään ja desinfioidaan ennen uuden kuivikkeen ja parven tuloa. Korkeilla hygieniavaatimuksilla sekä vähäisillä vierailijakäynneillä tavoitellaan mahdollisimman korkeatasoista suojaa infektioita vastaan.

Rokotusohjelma on tärkeä osa kasvatustyötä. Sillä pyritään suojaamaan vanhempaispolvi ja niiden jälkeläiset useilta sairauksilta. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotantopolven broilereilla on hyvä immuunivaste ja ne tulevat harvoin sairaaksi. Tämän vuoksi hoitavaa lääkitystä käytetään harvoin ja emojen tuotantokyky varmistuu. Nuorikkokasvatuksen aikana erästä testataan viisi kertaa salmonella sekä kerran kampylobakteeri. Näiden testien lisäksi erästä otetaan kolmesti verinäytteitä, joista nähdään terveystilanne sekä rokotevasta-aineiden muodostumisen onnistuminen.

Nuorikkotilat ovat sopimustuottajia, joten ne lähettävät DanHatch Finlandille viikoittain tuotantotietoja (poistuma, paino, rehumäärät, CV ja vesi/rehusuhde). Tilat saavat neuvontaa yrityksen omalta neuvojalta ja eläinlääkäriltä. Sopimustuotanto varmistaa, että tuotantotilat säilyttävät yhtäläiset korkeat hygieniavaatimukset.