Hautomot

Jokaisesta munittamosta noudetaan kahdesti viikosta munia hautomolle. Hautomolle toimitettujen munien on oltava puhtaita. Hyvälaatuisten untuvikkojen saannin kannalta munien puhtaus on erittäin tärkeää. Munia varastoidaan alhaisessa lämpötilassa, kunnes ne laitetaan hautojakoneisiin. Varastointilämpötila riippuu varastoinnin kestosta, mutta yli seitsemän päivän varastointiaika heikentää haudontatulosta.

Haudontaprosessi jäljittelee kanaemon haudontaa ja kestää 21 vuorokautta. Sikiön lämpötilaa, kosteusolosuhteita ja painon kehittymistä seurataan jatkuvasti. Aluksi lämpötila on korkeampi, mutta haudonnan loppuvaiheessa sikiö alkaa tuottaa itse lämpöä ja lämmittäminen muuttuu jäähdyttämiseksi. Hautomakone kääntää munaseuloja säännöllisesti koko haudonnan ajan, jolloin sikiö ei tartu kuoreen kiinni. 18 päivän kuluttua haudonnan alkamisesta haudontamunat siirretään kuorijakoneisiin. Erilaisten kuoriutumisolosuhteita seuraavien antureiden avulla munien kuoriutuminen tapahtuu mahdollisimman samanaikaisesti. Kuoriutumisen jälkeen munankuoret poistetaan, untuvikot tarkastetaan ja siirretään kuljetuslaatikoissa untuvikkohuoneeseen odottamaan kuljetusta.

Untuvikot kuljetetaan muutaman tunnin sisällä kuorijakoneesta oton jälkeen kasvattamoihin. Kuljetus tapahtuu aina untuvikkoja varten erikseen suunnitellulla untuvikkoautolla. Tuottajan on raportoitava hautomolle untuvikkojen ensimmäisen viikon menestymisestä, jonka avulla ketjun toimintaa pyritään kehittämään parempaan suuntaan.

 

 

Lisätietoja aiheesta

Tero Heino Hautomopäällikkö

Puh: 040 559 7285 Mail: the@danhatch.fi

Tero vastaa hautomoiden johtamisesta sekä investoinneista.