Broilerin kasvatus

Untuvikkojen hyvän alun kannalta untuvikot vastaanottavan tilan olosuhteilla on erittäin suuri merkitys niiden menestymiselle. Tuottaja on varautunut untuvikkojen tuloon erätauon aikana muun muassa pesemällä ja desinfioimalla kasvattamon, tuomalla lattialle reilun kerroksen uutta ja puhdasta turvepehkua ja lämmittämällä kasvattamon untuvikoille sopivaksi. Myös rehu ja raikas vesi ovat valmiina odottamassa untuvikoita. Ensimmäisten päivien rehu on rehukuppien lisäksi annosteltu myös lattialle levitettyjen rehupapereiden päälle, jotta untuvikko sen varmasti löytää.

Untuvikot tuodaan kasvattamoon kerralla. Lintujen olosuhteita tarkkaillaan jatkuvasti hallissa olevien antureiden avulla ja muutoksista olosuhteissa menee aina ilmoitus suoraan tuottajalle, tavallisimmin suoraan kännykkään. Tämän lisäksi tuottaja itse käy hallissa vähintään kahdesti päivässä tarkastamassa lintujen hyvinvoinnin. Untuvikkovaiheessa ja aina tarvittaessa tarkastuksia tehdään useamminkin.

Kaikki broileritilat noudattavat hyvin tarkkaa tautisuojausta. Kasvattamoon menevien henkilöiden tulee aina vaihtaa vaatteet ja kengät tilan omiin suojavarusteisiin kasvattamon eteisessä. Kädet pestään ja desinfioidaan aina ennen kasvattamoon menoa. Mikäli on tullut juuri ulkomailta tai esimerkiksi vieraillut muulla siipikarjatilalla, ei kasvattamoon ole asiaa, ennen kuin vieraiilusta on kulunut vähintään 48 h.  Muun muassa näillä tautisuojaustoimilla varmistetaan se, että suomalainen broileri on jatkossakin vapaa tarttuvista taudeista ja että ne eivät kanna mukanaan salmonellaa.

 

KirraSeppo-553